Książki kucharskie

Przez Administrator

Uwaga: nakład obu książek kucharskich skończył się i nie będą one wznawiane. Ale że należą do mojej bibliografii, musiałam o nich wspomnieć.

PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE
Ilu jest ludzi, tyle samo jest
prawdopodobnie definicji szczęścia. Czy istnieje recepta, by zatrzymać je w
sobie na dłużej?
Na to pytanie próbuje odpowiedzieć
Katarzyna Michalak, oddając do rąk Czytelników książkę „Przepis na
szczęście”.
Cztery pory roku. Cztery kobiety. Liliana,
Bogusia, Danusia i Ewa. Cztery opowiadania, które pozwalają wrócić do znanych
już miejsc, a w każdym z nich kryje się magia.
Magia miłości i serdeczności. Magia
zrodzona ze smaków i zapachów. Tkwi ona w przepisach na niepowtarzalne dania,
które w „Przepisie na szczęście” prezentuje Katarzyna Michalak. Są
wśród nich i te prostsze, i te bardziej wykwintne. Wszystkie jednak pozwalają
przypomnieć sobie o tym, co jest w życiu naprawdę ważne – pielęgnowanie więzi
rodzinnych przy wspólnie spożywanych posiłkach.
Książka ta jest niezwykła, tak samo jak
niezwykłe są jej bohaterki. Dzięki niej na nowo można zachwycić się
różnorodnością pór roku oraz szczodrością natury. Bo to właśnie dzięki niej
każda, każdy z nas może odkryć, że prawdziwy „Przepis na szczęście”
ukryty jest nawet w najprostszej, lecz z sercem przygotowanej potrawie, jaką
dzielimy się z tymi, których kochamy…
  KAWIARENKA POD RÓŻĄ
Posiadając pamięć posiadamy przeszłość,
możemy także myśleć o przyszłości. Nie mając wspomnień nie mamy tak naprawdę
nic, bo to pamięć czyni nas tymi, kim jesteśmy.
Kobietą bez wspomnień, bez przeszłości i
bez przyszłości jest Amelia, dwudziestokilkuletnia czarnooka i czarnowłosa
dziewczyna, która pewnego wiosennego dnia przybywa do Zabajki, miasteczka
leżącego niedaleko Chojnic.
Amelia nie wie o sobie zupełnie nic, nawet
tego, czy imię, którym się przedstawia, jest prawdziwe. Wie tylko, że od
pierwszego spojrzenia pokochała tę starą kamienicę, umiejscowioną przy ulicy
Rynek 3. Jej łącznikiem z przeszłością jest tylko list od tajemniczego T., a
także przepisy na przepisy na przeróżne słodkości, które wypływają z niepamięci
Amelii, a którymi młoda kobieta będzie rozpieszczać podniebienia zabajczan w
swojej uroczej „Kawiarence pod Różą”.
„Kawiarenka pod Różą” to preludium do
opowieści o „Amelii” Katarzyny Michalak. Książka zawiera cztery opowiadania o
Amelii Majowej i przepisy na różnego rodzaju słodkości.